Velkommen tilSunnfjord apotek på nett!
I vår nettbutikk e-apoteket.no får du
en gratis ved kjøp over kr. 600,-.
Besøk e-apoteket.no for mer informasjon om dette tilbudet
Lene
www.e-apoteket.no
På denne siden finner du informasjon og linker til nyttige sider om pollenallergi og andre former for allergi.
Pollenallergi (høysnue) er allergi mot pollen fra planter, gress og trær. Når disponerte personer kommer i kontakt med bestemte pollentyper, aktiveres immunforsvaret deres, og det utløses en betennelsesreaksjon i nese og/eller øynene. Resultatet er ubehag i form av nysing, rennende eller tett nese og kløe i øynene. Hvis man kjenner til hva man reagerer på, kan man forutsi når man får plager og ta nødvendige forhåndsregler.
Følg med på Pollenvarslingen i Norge. (åpnes i nytt vindu)
Skal du utenlands kan det vere ein fordel å sjekke pollenspredningen der du skal. På Norges astma og allergiforening si hjemmeside finner du nyttige linker til land i hele verden:
Pollen og ferie (åpnes i nytt vindu).
Brosjyrer:
I brosjyren Pollenallergi (pdf) fra Norges Astma og allergiforbund finner du masse nyttig informasjon om pollenallergi og behandling.
Norges astma og allergiforbund (NAAF) er interesseorganisasjon for mennesker med astma og allergi.
Norges astma- og allergiforening
Middene er, ved siden av dyrehold inne, den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen. I Norge er forekomsten av midd høyest fra november til februar, den årstiden vi tilbringer mest tid innendørs.
Middene er små edderkopperaktige dyr som blir 0,2 til 0,3 mm lange. Bortsett fra at de lett gir allergier, er de ufarlige for mennesker. De biter ikke og de sprer ikke smitte av noe slag. De lever av flass fra mennesker og dyr. En midd lever bare en måneds tid, men hunnen legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det.
Midden trives der de finner passende mat, passe temperatur og litt høy luftfuktighet (50 – 80 %). Alle mennesker legger fra seg så mye småflass fra huden i sengen at det kan fore opp tusenvis av midd i flere generasjoner. Derfor er det vanligvis mest av dem i soverom og aller mest i sengetøy, madrasser og sengebunn. De trives også særlig godt i teppegulv på soverom.
Slik allergi fører ofte til astma og/eller betydelig problemer med tett og rennende nese. Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre av allergi mot husstøvmidd. Barn er særlig utsatt. Hvis allergien får overhånd, vil slimhinnene i øyne og nese og luftrør og bronkier blir overirritabel. Da vil plager utløses og forverres av mange slags støv og lukter (irritanter).
Det primære tiltaket ved diagnostisert middallergi er å redusere kontakten med midd. Det er ofte umulig å eliminere midd helt i en bolig. Effektive måter å redusere forekomsten av midd på, er å øke ventilasjonen, redusere støvmengden gjennom å unngå vegg-til-vegg-tepper, stoppede senger og møbler samt å bruke sentralstøvsuger eller moderne støvsugere med HEPA- eller mikrofilter.
Høy varme og sterk kulde dreper midd. På dager med kulde(-15 til -20 ºC) kan man legge madrassen til lufting utendørs i et døgn og banke den godt før den tas inn. Midden vil heller ikke overleve ved vask av sengetøy på 60 ºC.
Bruk av middtrekk er en praktisk måte å beskytte seg mot allergener i sengen. Middtrekk stenger midden ute, men slipper fuktighet fra kroppen igjennom. Madrass, pute og dyne trekkes med allergentett sengetrekk, utenpå trekket benyttes alminnelig sengetøy.
Til barn og ungdom under 16 år med dokumentert middallergi kan det ytes et engangsbidrag til dekning av utgifter til madrass- og puteovertrekk. Utgiftene kan dekkes fullt ut ved bidrag med inntil 1 250 kroner inkl. mva. for madrassovertrekk og 250 kroner inkl. mva. for puteovertrekk. Overtrekkene skal være av en type som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.
Hjelpemidlene må rekvireres av spesialist og utgiftene forskutteres. Dokumentasjon på påvist middallergi, samt kvittering sendes NAV kontoret for refusjon.
Søknader skal sendes til NAV Hjelpemiddelsentral Vest-Agder, Serviceboks 622, 4606 Kristiansand.
Kilder:
Norges astma og allergiforening sin hjemmeside www.naaf.no
Sunnfjord apotek er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne kilder som det linkes til fra www.sunnfjordapotek.no
Lateksallergi blir stadig vanligere og skyldes overfølsomhet mot naturgummi (lateks). Det henger naturlig sammen med den generelt økende bruk av produkter som inneholder lateks, spesielt i helsevesenet, men også i den alminnelige husholdning.
Lateks er et protein som opprinnelig kommer fra gummiplanter. Begrepet lateks er synonymt med naturgummi. I dag finnes lateks i en rekke gummiprodukter både i og utenfor sykehus.
Lateks finnes i mange forbruksvarer og medisinske hjelpemidler som blant annet ballonger, strikker, strømper, sko, gummistøvler, badematter, bil- og sykkeldekk, oppvaskhansker, smokker, kondomer, dykkerdrakter, elastikk i klær, .
I sykehus er lateksholdige hansker det man oftest reagerer på, men mange andre medisinske artikler inneholder også lateks, bl.a. ulike katetere, anestesiutstyr, dren, infusjonsutstyr, flaskekorker, ansiktsmasker for inhalasjon m.m.
De vanligste symptomene er kløende og vablete utslett der hud og slimhinner kommer i fysisk kontakt med lateksproteinene. Andre reaksjoner kan være rennende nese/øyne og pustebesvær når latekspartikler foreligger som svevestøv og inhaleres. Kraftige reaksjoner kan i enkelte tilfeller føre til allergisk sjokk.
Latekslignende proteiner finnes også i enkelte matsorter som f.eks. bananer, kiwi og avocado. Ved lateksallergi kan man derfor også få kløe i munnen og kvalme etter inntak av disse matsorter (”kryssreaksjon”).
Symptomer på allergi kommer i løpet av minutter.
Dersom man har lateksallergi bør man unngå å komme i kontakt med produkt som inneholder lateks. For de som er avhengig av å bruke lateks i jobbsammenheng bør diskutere alternativer med arbeidsgriver. Arbeidstilsynets Faktaside om lateksallergi gir informasjon om hva men ev bør tenke på ved valg av hansker.
Det er svært viktig at du ved kontakt med helsepersonell (spesielt før operasjoner, tannbehandling og underlivs-/endetarmsundersøkelse) opplyser at du har lateksallergi. Det kan da tas de nødvendige forholdsregler for å unngå bruk av lateksholdige produkter.
Enkelte kan også reagere på lateks i kondomer. Det finnes kondomer på markedet i dag som ikkje inneholder lateks Durex Avanti Ultima kondom og RFSU Zenith kondom. Disse for man kjøpt på apotek.
Norges astma- og allergiforening, Den norske legeforenings hjemmesiden, Arbeidstilsynets hjemmesider
Unormale reaksjoner på mat, matvareoverfølsomhet, rammer mange barn, og en god del voksne. Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet eller intoleranse overfor bestanddeler i maten.
Ved matvareallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten som den opplever som ”farlige” inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.
Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester. Ved matvareintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan likne allergireaksjonene. Det finnes mange former for matintoleranse eller matvareoverfølsomhet som det også kalles. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist.
På Norges- astma og allergiforening sin hjemmeside finner du mye nyttig informasjon om forskjellige typer matvareallergi og matintoleranse. NAAFs faktaark er utarbeidet i mange språk.
Det fins en rekke firma som leverer spesialprodukt til barn med spesielle ernæringsmessige behov:
Andre nyttige nettsteder ved matoverfølsomhet:
Kostråd – fem informasjonsbrosjyrer
Mange som har fått diagnosen matvareallergi eller -intoleranse, etterlyser konkrete råd og tips for hva de kan spise. Astma- og allergiforbundet har utviklet brosjyrer med kostråd til forskjellige allergier:
Norges astma og allergiforbund (NAAF) er interesseorganisasjon for mennesker med astma og allergi.
Norges astma- og allergiforening, Helsedirektoratet
Linker til mer informasjon om dyreallergi:
Dyreallergi – NAAFs faktaark Finnes også på flere språk
Kilder:
Norges astma- og allergiforening
www.allergiviten.no er en nettbasert kunnskapsbank og en søkbar informasjonskilde om allergi og annen overfølsomhet og om sykdommer og reaksjoner som kan skyldes dette.