Florø 57 74 33 00

Førde 57 82 23 00

Stryn 57 87 33 00

Velkommen til

Sunnfjord apotek på nett!

Råd og tips

allergi_top

Allergi

På denne siden finner du informasjon og linker til nyttige sider om pollenallergi og andre former for allergi.

Pollenallergi

Pollenallergi

Pollenallergi (høysnue) er allergi mot pollen fra planter, gress og trær. Når disponerte personer kommer i kontakt med bestemte pollentyper, aktiveres immunforsvaret deres, og det utløses en betennelsesreaksjon i nese og/eller øynene. Resultatet er ubehag i form av nysing, rennende eller tett nese og kløe i øynene. Hvis man kjenner til hva man reagerer på, kan man forutsi når man får plager og ta nødvendige forhåndsregler.

Hvilke symptomer gir pollenallergi?

 • Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, den tetner til og en nyser.
 • Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
 • Noen får også astma i pollensesongen.
 • Symptomene ovenfor er lett registrerbare symptomer for omgivelsene, mens andre plagsomme utslag bare merkes av syke. Hele kroppen reagerer. Allergikeren føler seg trett og uopplagt og får nedsatt konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Mange opplever at sykdommen går ut over arbeid og skoleresultater.

Pollenvarsling

Følg med på Pollenvarslingen i Norge. (åpnes i nytt vindu)

Skal du utenlands kan det vere ein fordel å sjekke pollenspredningen der du skal. På Norges astma og allergiforening si hjemmeside finner du nyttige linker til land i hele verden:
Pollen og ferie (åpnes i nytt vindu).

 

 

Linker til mer informasjon:
 • Pollenallergi. NAAFs faktaark Finnes på flere språk
 • Allergiviten for alle

  Brosjyrer:

  • Mead Johnson er leverandør av bla Nutramigen. På deres hjemmeside finner man mer informasjon om deres produkt, samt brosjyrer og oppskriftshefter som kan bestilles. www.meadjohnson.no/
  • På hjemmesiden til Nutricia finner du informasjon om bla. Neocate og Pepticate.
  • Nestle har overtatt Novartis sine ernæringsprodukter.
   Nestle sine hjemmesider finner du informasjon om deres barnemat.

   I brosjyren Pollenallergi (pdf) fra Norges Astma og allergiforbund finner du masse nyttig informasjon om pollenallergi og behandling.

   Pasientorganisasjoner:

   Norges astma og allergiforbund (NAAF) er interesseorganisasjon for mennesker med astma og allergi.

   Kilder:

   Norges astma- og allergiforening

Midd/husstøvallergi

Midd

Middene er, ved siden av dyrehold inne, den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen. I Norge er forekomsten av midd høyest fra november til februar, den årstiden vi tilbringer mest tid innendørs.

Hva er midd?

Middene er små edderkopperaktige dyr som blir 0,2 til 0,3 mm lange. Bortsett fra at de lett gir allergier, er de ufarlige for mennesker. De biter ikke og de sprer ikke smitte av noe slag. De lever av flass fra mennesker og dyr. En midd lever bare en måneds tid, men hunnen legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det.

Hvor finnes midden?

Midden trives der de finner passende mat, passe temperatur og litt høy luftfuktighet (50 – 80 %). Alle mennesker legger fra seg så mye småflass fra huden i sengen at det kan fore opp tusenvis av midd i flere generasjoner. Derfor er det vanligvis mest av dem i soverom og aller mest i sengetøy, madrasser og sengebunn. De trives også særlig godt i teppegulv på soverom.

Hvilke symptomer gir middallergi?

Slik allergi fører ofte til astma og/eller betydelig problemer med tett og rennende nese. Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre av allergi mot husstøvmidd. Barn er særlig utsatt. Hvis allergien får overhånd, vil slimhinnene i øyne og nese og luftrør og bronkier blir overirritabel. Da vil plager utløses og forverres av mange slags støv og lukter (irritanter).

Tiltak ved middallergi

Det primære tiltaket ved diagnostisert middallergi er å redusere kontakten med midd. Det er ofte umulig å eliminere midd helt i en bolig. Effektive måter å redusere forekomsten av midd på, er å øke ventilasjonen, redusere støvmengden gjennom å unngå vegg-til-vegg-tepper, stoppede senger og møbler samt å bruke sentralstøvsuger eller moderne støvsugere med HEPA- eller mikrofilter.

Høy varme og sterk kulde dreper midd. På dager med kulde(-15 til -20 ºC) kan man legge madrassen til lufting utendørs i et døgn og banke den godt før den tas inn. Midden vil heller ikke overleve ved vask av sengetøy på 60 ºC.

Bruk av middtrekk er en praktisk måte å beskytte seg mot allergener i sengen. Middtrekk stenger midden ute, men slipper fuktighet fra kroppen igjennom. Madrass, pute og dyne trekkes med allergentett sengetrekk, utenpå trekket benyttes alminnelig sengetøy.

Refusjon av middtrekk

Til barn og ungdom under 16 år med dokumentert middallergi kan det ytes et engangsbidrag til dekning av utgifter til madrass- og puteovertrekk. Utgiftene kan dekkes fullt ut ved bidrag med inntil 1 250 kroner inkl. mva. for madrassovertrekk og 250 kroner inkl. mva. for puteovertrekk. Overtrekkene skal være av en type som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Hjelpemidlene må rekvireres av spesialist og utgiftene forskutteres. Dokumentasjon på påvist middallergi, samt kvittering sendes NAV kontoret for refusjon.

Søknader skal sendes til NAV Hjelpemiddelsentral Vest-Agder, Serviceboks 622, 4606 Kristiansand.

Gode råd ved middallergi:

 • Unngå bruk av kjemikalier for å fjerne midden.
 • Skifte av sengetøy hver uke.
 • God utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC.
 • Unngå støvsamlere slik som kosedyr, åpne hyller, heldekkende tepper og lignende.
 • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
 • Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 % RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut.
 • Ikke bruk vifteovner e.l. som blåser opp støvet i luften.
Linker til mer informasjon om midd og husstøvallergi:

Kilder:

Norges astma og allergiforening sin hjemmeside www.naaf.no

Sunnfjord apotek er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne kilder som det linkes til fra www.sunnfjordapotek.no

Lateksallergi

Lateksallergi

Lateksallergi blir stadig vanligere og skyldes overfølsomhet mot naturgummi (lateks). Det henger naturlig sammen med den generelt økende bruk av produkter som inneholder lateks, spesielt i helsevesenet, men også i den alminnelige husholdning.

Hva er lateks?

Lateks er et protein som opprinnelig kommer fra gummiplanter. Begrepet lateks er synonymt med naturgummi. I dag finnes lateks i en rekke gummiprodukter både i og utenfor sykehus.

Hvor finnes lateks?

Lateks finnes i mange forbruksvarer og medisinske hjelpemidler som blant annet ballonger, strikker, strømper, sko, gummistøvler, badematter, bil- og sykkeldekk, oppvaskhansker, smokker, kondomer, dykkerdrakter, elastikk i klær, .
I sykehus er lateksholdige hansker det man oftest reagerer på, men mange andre medisinske artikler inneholder også lateks, bl.a. ulike katetere, anestesiutstyr, dren, infusjonsutstyr, flaskekorker, ansiktsmasker for inhalasjon m.m.

Hvilke plager gir lateksallergi?

De vanligste symptomene er kløende og vablete utslett der hud og slimhinner kommer i fysisk kontakt med lateksproteinene. Andre reaksjoner kan være rennende nese/øyne og pustebesvær når latekspartikler foreligger som svevestøv og inhaleres. Kraftige reaksjoner kan i enkelte tilfeller føre til allergisk sjokk.

Latekslignende proteiner finnes også i enkelte matsorter som f.eks. bananer, kiwi og avocado. Ved lateksallergi kan man derfor også få kløe i munnen og kvalme etter inntak av disse matsorter (”kryssreaksjon”).

Symptomer på allergi kommer i løpet av minutter.

Hvordan unngå eller lindre plagene?

Dersom man har lateksallergi bør man unngå å komme i kontakt med produkt som inneholder lateks. For de som er avhengig av å bruke lateks i jobbsammenheng bør  diskutere alternativer med arbeidsgriver. Arbeidstilsynets Faktaside om lateksallergi gir informasjon om hva men ev bør tenke på ved valg av hansker.
Det er svært viktig at du ved kontakt med helsepersonell (spesielt før operasjoner, tannbehandling og underlivs-/endetarmsundersøkelse) opplyser at du har lateksallergi. Det kan da tas de nødvendige forholdsregler for å unngå bruk av lateksholdige produkter.

Enkelte kan også reagere på lateks i kondomer. Det finnes kondomer på markedet i dag som ikkje inneholder lateks Durex Avanti Ultima kondom og RFSU Zenith kondom. Disse for man kjøpt på apotek.

Linker til mer informasjon om lateksallergi:
 • Lateksallergi. NAAFs faktaark Finnes på flere språk
 • På Arbeidstilsynets faktaside om lateksallergi finner du informasjon om hva som bestemmer hvor allergifremkallende en gitt latekshanske er, hvordan man kan forebygge lateksallergi, og generelle anbefalinger om valg av hansker. Faktaside om lateksallergi
 • Allergiviten for alle Informasjonsside om lateks Her finner du bla informasjon om hvilke produkt om kan inneholde lateks
Kilder:

Norges astma- og allergiforening, Den norske legeforenings hjemmesiden, Arbeidstilsynets hjemmesider

Matvareallergi og matintoleranse

Matvareallergi og matvareintoleranse

Unormale reaksjoner på mat, matvareoverfølsomhet, rammer mange barn, og en god del voksne. Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet eller intoleranse overfor bestanddeler i maten.

Matvareallergi

Ved matvareallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten som den opplever som ”farlige” inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.

Matvareintoleranse

Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester. Ved matvareintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan likne allergireaksjonene. Det finnes mange former for matintoleranse eller matvareoverfølsomhet som det også kalles.  De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist.

Linker til mer informasjon om matvareallergi og matintoleranse:

På Norges- astma og allergiforening sin hjemmeside finner du mye nyttig informasjon om forskjellige typer matvareallergi og matintoleranse. NAAFs faktaark er utarbeidet i mange språk.

Det fins en rekke firma som leverer spesialprodukt til barn med spesielle ernæringsmessige behov:

 • HELFO sin hjemmeside finner du oversikt over hvilke produkt som evt. kan dekkes av trygda: HELFOs Produkt- og prisliste næringsmidler som er refusjonsberettiget
 • Andre nyttige nettsteder ved matoverfølsomhet:

  Brosjyrer:

  Kostråd – fem informasjonsbrosjyrer
  Mange som har fått diagnosen matvareallergi eller -intoleranse, etterlyser konkrete råd og tips for hva de kan spise. Astma- og allergiforbundet har utviklet brosjyrer med kostråd til forskjellige allergier:

  Pasientorganisasjoner:

  Norges astma og allergiforbund (NAAF) er interesseorganisasjon for mennesker med astma og allergi.

  Kilder:

  Norges astma- og allergiforening, Helsedirektoratet

   

  Dyreallergi
  Dyreallergi
  Allergi overfor dyr skyldes at man reagerer på dyreallergener. Dyreallergener er proteiner fra dyrs hud, pels, urin og spytt. Ikke bare hunder og katter, men også andre dyr som hest, hamstere, kaniner, marsvin, rotter, mus og fugler kan føre til allergiske reaksjoner. Dyreallergener finnes ofte i hjem, skoler og barnehager.

  Linker til mer informasjon om dyreallergi:
  Dyreallergi – NAAFs faktaark Finnes også på flere språk
  Kilder:
  Norges astma- og allergiforening

  Allergiviten for alle
  Allergiviten for alle er en kunnskapsbank for folk flest, det vil si for DEG og alle andre som gjerne vil vite mer om astma, allergi, eksem og annen overfølsomhet. Redaktør for Allergiviten er professor Kjell Aas i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund som eier rettighetene til nettstedet.

  www.allergiviten.no er en nettbasert kunnskapsbank og en søkbar informasjonskilde om allergi og annen overfølsomhet og om sykdommer og reaksjoner som kan skyldes dette.