Florø 57 74 33 00

Førde 57 82 23 00

Stryn 57 87 33 00

Velkommen til

Sunnfjord apotek på nett!

Råd og tips

astma_top

Astma

Astma er en kronisk sykdom i luftveiene som fører til anfall med tung pust eller hoste. Alle kan få astma. Astma kan være arvelig og forekommer ofte sammen med eksem og allergi. Ikke-arvelig astma kan utløses av ulike miljøfaktorer som tobakksrøyk, luftforurensing og fuktskader i boligen hos mennesker med predisposisjon for utvikling av astma.

Hva er astma?

Astma er en kronisk betennelsestilstand i luftveiene som fører til økt irritabilitet i slimhinnene og anfall med tung pust eller hoste.

Hvorfor blir man tett?

Astmaanfall utløses av ulike faktorer (allergi, tobakksrøk, støv, forurensing, tåke, rå luft, kulde, gasser, sterke lukter, stress, medisiner, fysisk aktivitet, virus infeksjoner)

Hva skjer i luftveiene?

Det er særlig tre faktorer som hver for seg forårsaker anfall;

  • Krampe i muskulaturen rundt luftveiene.
  • Betennelse (inflammasjon) i slimhinnene i luftveiene som ikke er forårsaket av infeksjon. Betennelsen fører til hevelse i slimhinne, og dermed blir bronkiene forsnevret, trangere. Pustearbeidet øker og man føler seg tungpustet.
  • Slimopphopning i luftveiene.

Hvem får astma?

Astma kan være arvelig og forekommer ofte sammen med eksem og allergi. Ikke-arvelig astma kan skyldes ettervirkning av luftveisinfeksjoner, luftforurensing og tobakksrøyk hos mennesker med predisposisjon for utvikling av astma.

Behandling av astma

Målet for astmabehandlingen er at en skal kunne leve et liv med minst mulig begrensninger i dagliglivet, færrest mulig astmaanfall og normal lungefunksjon.

Inhalasjon av astmamedisiner er foretrukket behandling av denne sykdommen. Behandlingen må tilpasses individuelt når det gjelder dosering og hyppighet av inhalasjoner.
For å få optimal effekt av behandlingen er det viktig at man bruker inhalatoren riktig. Les pakningsvedlegget som følger medisinen for å finne ut hvordan din inhalator skal brukes. Du kan også spørre om råd og hjelp på apoteket. Norges apotekerforening og NAAF har utarbeidet fine brosjyerer som omhandler bruk av inhalasjonsmedisin, se under punktet Brosjyrer lenger ned på siden.

Har du kontroll over din astma?

NAAF har laget en enkel test som kan gjennomføres for å finne ut om du har kontroll over din astma 

Linker til mer informasjon om astma og behandling:
Brosjyrer:
Pasientorganisasjoner:
Kilder:

Norges astma og allergiforening, Folkehelseinstituttet, Norges apotekerforening

Sunnfjord apotek er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne kilder som det linkes til fra www.sunnfjordapotek.no