Velkommen tilSunnfjord apotek på nett!
I vår nettbutikk e-apoteket.no får du
en gratis ved kjøp over kr. 600,-.
Besøk e-apoteket.no for mer informasjon om dette tilbudet
Lene
www.e-apoteket.no
Diabetes
Du er nå kommet til våre informasjonssider om Diabtes mellitus, eller bare diabetes som vi sier i dagligtale. Her finner du informasjon om diabetes og forhold som berører sykdommen. Diabetes er vår vanligste stoffskiftesykdom. Det er en kronisk sykdom som skyldes mangel på hormonet insulin og/eller nedsatt insulinvirkning (insulinresistens). Diabetes er på mange måter to sykdommer som har det til felles at blodsukkeret er for høyt. Det finnes også overgangsformer mellom de to sykdommene. Ikke sjelden må en person med diabetes som klarte seg uten insulin til å begynne med, starte med insulin senere.
Type 1-diabetes – også kalt insulinavhengig diabetes – oppstår i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn, ungdom og unge voksne. Sykdommen skyldes at de insulinprodusernde cellene (betacellene) i bukspyttkjertelen er ødelagt. Av grunner vi ikke kjenner til har kroppens eget forsvarsapparat (immunforsvaret) oppfattet disse betacellene som fremmedelementer og ødelagt dem. Sykdommen starter ofte med kraftige symptomer og diagnosen blir derfor raskt stilt.
Personer med type 1-diabetes må ha insulintilførsel i form av injeksjoner. Insulinet blir ødelagt av fordøyelsesvæskene i mage-tarm og kan derfor ikke tas som tabletter.
Rundt 25.000 nordmenn har type 1-diabetes. Type 1-diabetes er i liten grad arvelig, i motsetning til type 2-diabetes. Rundt 600 nordmenn får diagnosen type 1-diabetes hvert år og Norge er på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Ca 250 barn under 15 år får diagnosen type 1-diabetes i Norge hvert år. De siste 30 årene er antall barn som får diabetes fordoblet i Norge.
Diabetes mellitus er vår vanligste stoffskiftesykdom. Diabetes er en kronisk sykdom som skyldes mangel på hormonet insulin og/eller nedsatt insulinvirkning (insulinresistens). Man tror at sykdommen har eksistert like lenge som menneskeheten selv. Vi kjenner beskrivelser av sykdommen som er over 2000 år gamle. Likevel er diabetes på mange måter fremdeles en gåtefull sykdom. Årsakene til at diabetes utvikles er en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer, men hva som ligger bak selve sykdomsprosessen er uklart.
Diabetes betyr ”noe som renner igjennom” og viser til den store urinmengden ved ubehandlet diabetes. Mellitus viser til den søtlige, honningaktige smaken urinen har ved diabetes. Det norske navnet på sykdommen, sukkersyke, har man gått bort fra fordi det fokuserer for mye på sukker i betydning av sukker i maten. I dag er fokus rettet mot sukkerinnholdet i blodet – blodsukkeret. Felles for alle personer med diabetes er at blodet inneholder for mye sukker, man er rett og slett ”for søt”.
Norges Diabetesforbunds faktaark er kortfattet og lettleselig informasjon om 19 forskjellige diabetestema
Norges Diabetesforbund – interesseorganisasjon for personer med sukkersyke
Norges Diabetesforbund, Hva er diabetes? (Informasjonshefte fra Norges Diabetesforbund)
Sunnfjord apotek er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider som det lenkes til fra www.sunnfjordapotek.no
De fleste mennesker som har diabetes, har type 2-diabetes (ikke-insulinavhengig diabetes). Det er vesentlig personer over 40 år som blir rammet og forekomsten øker sterkt med alderen, men stadig yngre mennesker utvikler nå denne sykdommen.
Sykdommen skyldes dels at insulinet virker for dårlig, dels nedsatt insulinproduksjon. Type 2-diabetes er en alvorlig sykdom og en medvirkende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, sår på føttene og amputasjoner. Utviklingen er ofte langsom med diffuse symptomer. Derfor kan det ta lang tid før riktig diagnose stilles.
Behandlingen baserer seg først og fremst på opplæring til egenomsorg. For å holde blodsukkeret på et normalt nivå brukes forskjellige tiltak: Justering av kostholdet, økt fysisk aktivitet og vektreduksjon hvis det er nødvendig. Mange (ca 70 %) personer med type 2-diabetes trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg. Det er lettere å få til en regulering av blodsukkeret med insulin. For mange personer med type 2-diabetes er ofte blodsukkerreguleringen et stort problem, og derfor velger mange å bruke insulin.
Rundt 250 000 nordmenn har type 2-diabetes. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med type 2-diabetes er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis 6000-7000 nordmenn diagnosen type 2-diabetes
Norges Diabetesforbunds faktaark er kortfattet og lettleselig informasjon om 19 forskjellige diabetestema. Noen finnes også på andre språk.
På Norges Diabetesforbund sin hjemmeside finnes en del generell informasjon om Diabetes type-2
Norges Diabetsforbund har utarbeidet en rekke gode brosjyrer med informasjon om diabetes. De kan enten bestilles via internet (følg linkene under) eller du kan ringe telefon 23 05 18 00.
Norges Diabetesforbund
Hva er diabetes? (Informasjonshefte fra Norges Diabetesforbund)
Sunnfjord apotek er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne kilder som det linkes til fra www.sunnfjordapotek.no
Blodsukkeret er en angivelse av den mengde sukker som finnes i blodet på et gitt tidspunkt og kalles også for blodglukose. Mengden av sukker i blodet angis som en konsentrasjon som måles i mmol/l.
Normalt beveger blodsukkeret sig innenfor snevre grenser i løpet av dagen(ca 4 -8mmol/l). Det er høyest etter at man har spist ,og som regel lavest når man står opp om morgenen.
Blodsukkermåling er et hjelpemiddel for at du skal være trygg på din diabetes. Blodsukkeret varierer mye og ingen dager er like. Sykdommen diabetes er like ulik fra individ til individ som personligheten er forskjellig fra menneske til menneske. Ingen har diabetes på akkurat samme måte som deg. Derfor er det viktig at du måler blodsukkeret ditt ofte for å lære hvordan akkurat din kropp reagerer i ulike situasjoner.
Hyppige blodsukkermålinger gjør også at vi lettere kan oppdage hvordan blodsukkeret varierer i løpet av døgnet. Ser du for eksempel at blodsukkeret ditt stiger hver kveld, vet du at det er noe du må forandre på.
Blodsukkermålinger er også et nyttig hjelpemiddel når du har et ønske om å få HbA1c-verdien ned. Noen velger å måle seg til faste tider, som for eksempel fastende om morgenen, før et måltid og en og en halv til to timer etter et måltid, før og etter trening, før sengetid og av og til også kl 03:00 på natten. Dette gjelder ofte ved oppstart med insulininjeksjoner og når man vil sjekke om insulindosene er i samsvar med det du spiser eller den fysiske aktiviteten du utfører. Klarer du å holde blodsukkeret ditt jevnt i hverdagen er du på god vei mot en tilfredsstillende HbA1c-verdi.
Det er i noen situasjoner spesielt viktig å følge med på blodsukkeret. For eksempel når du er syk, drikker alkohol, ved fysisk aktivitet, i psykisk stressende situasjoner, under en graviditet eller i andre avvikende eller spesielle livssituasjoner.
Bruk apparatet riktig
Et første råd er å lese bruksanvisningen. Her er stikketeknikk som oftest beskrevet, sammen med hvordan blodprøven skal påføres teststrimmelen. Det er viktig å innarbeide god teknikk med dette, både for å unngå unødige smerter, men også for å få riktige svar.
På Noklus sin hjemmeside, noklus.no, finnes en oversikt over blodglukosemåleapparat som er godkjent til bruk i Norge.
Det er enkelt å måle blodsukker, men samtidig en hel del ting å passe på. Her gir vi deg noen tips:
Hvis du har målt blodsukkeret ditt og er usikker på resultatet kan du sjekke følgende:
Hvis du fremdeles mistenker at blodsukkerapparatet ditt ikke viser riktig resultat, kan du kontrollere det ved hjelp av en kontrolløsning.
Kilder:
Norges Diabetesforbund
Sunnfjord apotek er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne kilder som det linkes til fra www.sunnfjordapotek.no
Ta gjerne en ekstra titt på føttene dine hver dag. Du skal være oppmerksom på hevelser, røde eller ømme områder, tørr eller fortykket hud. Det er også viktig at du lar en fotterapeut, sykepleier eller lege se på føttene dine minst en gang i året.
Fothygiene
Hold føttene rene. Vask dem hver dag.
Husk å kontrollere at vannet ikke er for varmt, slik at du unngår brannskader.
Sitt ikke med føttene for lenge i vann, da huden kan bli tørrere av det. Bruk ikke fotsalt i vannet, det har en uttørkende effekt.
Bruk ikke fil hvis du har nedsatt følsomhet.
Tørk føttene dine med et mykt håndkle. Husk å tørke godt mellom hver tå for å forhindre fotsopp.
Smør både over – og undersiden av føttene med en mild krem hver gang du har vasket dem.
Strømper og sko
Skift til rene strømper hver dag. Påse at de har god passform slik at de sitter jevnt etter foten din. Strømper av minst 80 % bomull eller ull er best til å absorbere fotsvette og la huden puste. Prøv å unngå sokker og strømper av nylon. Bruk heller ikke sokker med kraftige sømmer da disse kan irritere huden.
Hvis du har nedsatt følelse i føttene bør du unngå å gå barbent. Ta gjerne en titt i skoene dine før du tar de på, for å kontrollere at det ikke er steiner i dem. Sjekk også for ujevnheter i innersålen som kan påføre foten skader.
Skoene bør ha en stabil såle og være lukket ved tærne og hælen, slik at ikke småsteiner kommer inn i skoen. Rommet ved tærne skal være stort og bredt nok, slik at ikke tærne blir klemt eller at du får gnagsår.
Kjøp skoene når bena er størst – kjøp heller sko om ettermiddagen enn tidlig på morgenen. Bruk ikke sko som er trange eller som klemmer.
Bruk nye sko i bare 1 – 2 timer av gangen, til du har gått de inn.
Å slutte å røyke er et godt råd. Røyking bidrar til nedsatt blodsirkulasjon i bl.a. føttene som igjen vil øke sjansen for fotproblemer
Linker til mer informasjon om diabetes og føtter:
Diabetesforbundets faktaark er kortfattet og lettleselig informasjon om ulike diabetestema.
Kilde: Brosjyren Praktiske retningslinjer – Den diabetiske fot
Norges diabetesforbund er en interesseorganisasjon for personer med diabetes. Som medlem i Norges Diabetesforbund får du viktig informasjon som gjør at du kan leve godt med din diabetes. Du får også en rekke medlemsfordeler.